Göteborg

Öppet just nu.
telefon 031-240 200

Se vår klinik i 360° , här.

 

Töreboda

Öppet just nu.
telefon 0506-164 60

Vi har alltid öppet för tidsbokning och rådgivning mån-fre 08.00-17.00. Tlfntid för akutbesök från kl 07.00!

Våra tjänster

Poliklinik

Här tar vi emot i ett våra undersökningsrum. Det är i många fall ditt djurs första kontakt med oss. Vi gör en första undersökning och bedömning om eventuell fortsatt utredning med röntgen, provtagning eller kirurgi.
Vi utför även den förebyggande vården i poliklinken. Du får hjälp med allt ifrån vaccinationer, hälsoundersökningar, valpkullsbesiktningar, utfärdande av pass och intyg, avmaskningar till kloklippning med mera. 
Förutom vid bokade besök har du möjlighet att få hjälp när ditt djur blir akut sjukt. Ring helst innan så att vi kan förbereda oss. Vi kan behöva plocka fram nödvändig utrustning eller frigöra plats på röntgen eller operation för att kunna hjälpa ditt djur på bästa sätt.

Kirurgi

På kliniken finns en operationssal med modern utrustning. Vi utför i stort sett alla typer av mjukdelskirurgi. Vid mer komplicerade ingrepp och för ortopedi anlitar vi ibland konsulter och specialister. Vi har då möjlighet att exempelvis åtgärda knä- och höftlidanden hos hund.

Vid komplicerade frakturer och rygglidanden som kräver stationär vistelse före och efter operation samarbetar vi med de ledande vårdgivarna i Västsverige. Vi utför helst inte kirurgi inför helger med tanke på eventuella komplikationsrisker.

Vi vill att erat djur har fastat i 6h innan bokad operation. Vid små djur eller valpar/kattungar gäller 2h fasta. Vatten däremot kan få stå framme till det är dags att åka. Vi tar emot er kl 7.15-8.15 på dagen för den planerade åtgärden. Innan hemgång går vi tillsammans igenom den utförda åtgärden och rekommendationer för den närmsta tiden efter operationen. Om det är något speciellt att tänka på utöver redan nämnt går vi igenom det per telefon innan besöket. Fråga oss gärna om det är något ni undrar.
Det är av yttersta vikt att ni meddelar oss om eventuell sjukdom, avvikelse från det normala eller medicinering som gäller för ert djur.

Röntgen

Tack vare vår moderna röntgenutrustning med digital framkallning kan vi ta bilder med optimal kvalité. Ett lättmanövrerat röntgenbord gör det enkelt att centrera bilden på ett för patienten smidigt sätt.

Röntgen används för undersökning och utredning vid invärtes sjukdomar, hältor och skelettskador men också för undersökning av friska djur i samband med t ex dräktighet.

Vi utför även ledröntgen I SKK:s avelsprogram av höfter och armbågar. Via SKK beställer ni först vilken typ av röntgen som önskas, därefter bokar ni in en tid hos oss. Vi får då upp ert ärende elektroniskt via SKK vid besöket. Kom ihåg att ta med hundens stamtavla när du kommer för denna typ av röntgen.

 

Boka avläsning via SKK här!

Ultraljud

Ultraljud används för undersökning av hjärta och bukorgan. Med ultraljud kan organens inre undersökas till skillnad mot röntgen som endast visar organens utlinjering och kontrast. Utrustningen kan även användas vid viss provtagning. Dräktighetsundersökning görs med fördel med ultraljud eftersom eventull dräktighet kan fastställas tidigare.

Lab

Vi arbetar med nya och moderna instrument. Vi har möjlighet att analysera de flesta relevanta parametrar på plats. Detta innebär att du som djurägare och kund kan få snabba svar till vettiga priser.

Med våra instrument är det möjligt att analysera blodets sammansättning och utvärdera status på de flesta bukorgan. Vidare kan vi diagnosticera och följa upp på en rad hormonrelaterade tillstånd, till exempel sköldkörtelrubbing hos katt och Cushings sjukdom hos hund. Vissa infektionssjukdomar som de ibland förekommande FIV oc FeLV hos katt samt fästingsjukdom hos hund kan likaså analyseras.

I vårt lab gör vi även urinanalyser. Vårt mikroskop använder vi bland annat för att avgöra orsak till öroninfektioner, bedöma förändringar i urinen och påvisa förekomst av hudparasiter.

Vid behov samarbetar vi med och skickar prover till laboratorier i Sverige och Tyskland.

Tandvård

På kliniken utför vi de mesta inom tandvård. I butiken saluför vi några av de mest populära produkterna för att förebygga dålig tandhälsa. Vi har även möjlighet att röntga ditt djurs tänder.
En tandundersökning är alltid kostnadsfri hos oss. Då undersöker vi och diskuterar ditt djurs behov. Röntgen ingår dock inte i undersökningen.
Sjukdomar i tänder och tandkött hos hund ock katt är vanligt. När felen åtgärdas blir många djur som pånyttfödda igen! De flesta av oss borstar tänderna flera gånger per dag och går till tandläkaren regelbundet. Tänk på att tandborstning av ditt djur är det bästa sättet att förebygga dålig tandhälsa.

Kvarblivna mjölktänder

Kvarblivna mjölktänder är ett vanligt problem hos hund. Oftast drabbas hörntänderna i över- eller underkäken. En mjölkhörntand bör tas bort om den inte lossnat vid sex månaders ålder. En mjölktand som inte lossnar trycker på den permanenta tanden med risk bland annat för bettfel. Dessutom är mjölktandens pulpa vid vilket leder till en ökad risk för infektion.

Tandsten

Tandsten är vanligt förekommande på hundar och katter. Små hundraser är som regel mer drabbade än större. Tandstenen trycker på tandköttet och orsakar fickor mellan tanden och den kringliggande vävnaden. Fickan blir över tiden djupare och fylls med tandsten, bakterier och matrester. Tandlossning blir till sist konsekvensen.

Tandbehandling

Din hund eller katt skall ha fastat 6h innan besöket. Tandsten avlägsnas med hjälp av ultraljud. Vi kontrollerar djupet på tandfickorna. På en hund ska djupet normalt vara 2-4 mm och på en katt 1-2 mm.
Uppenbart lösa eller skadade tänder avlägsnas. Slutligen poleras kvarvarande tänder. Den viktigaste behandlingen kvarstår dock efter besöket, nämligen tandborstning. Var säker på att du kommer att få en liten påminnelse om att borsta ditt djurs tänder efter avslutad behandling.

FORL hos katt

FORL är vanligt hos katter. Vi denna sjukdom går det hål på emaljen in till pulpan i höjd med tandköttet. Katten får kraftig tandvärk. Din katt tappar ut maten när den äter och tuggar för det mesta på en sida.
Drabbade tänder måste tas bort. Om tandroten är nedbruten räcker det med att göra en så kallad kronamputation. Friska rötter tas bort tillsammans med tanden.

Kastrering

Vi kastrerar hundar och katter. Kastrering innebär att man på hondjuren avlägsnar både äggstockar och livmoder och på handjuren båda testiklarna. Med en kastrering får du i de flesta fall ett lugnare djur, slipper problem med vanliga sjukdomar såsom juvertumörer och livmoderinflammation på tik och honkatt samt prostataproblem hos hanhundar.

Hos hankatt och -hund skall båda testiklar kommit ned före sex månaders ålder. Om så inte är fallet är ditt djur så kallat kryptokid och den ena eller båda tesiklarna ligger antingen i buken eller under huden i ljumskvecket. En testiklel som inte vandrat ned i pungen blir ofta tumöromvandlad med tiden.

Vi kastrerar djur av båda könen från och med sex månaders ålder. Hundar av större ras bör helst vara två till tre månader äldre. Vi vill att din katt skall väga minst två kilo. Det är inte lämpligt att låta kastrera ett hondjur som löper och generellt gäller att det är bäst att undvika sommarmånaderna för ingreppet.

Ett kastrerat djurs ämnesomsättning påverkas. Därför går djuret lättare upp i vikt med risk för hälsostörningar såsom ledproblem, diabetes och urinvägsproblem. Vi rekommenderar därför att man efter operationen fortsättningsvis ger sitt djur ett foder avsett för kastrerade djur. Vi saluför de ledande fodertillverkarnas kastarationsfoder.

Om du samtidigt med kastrationen väljer att både vaccinera och id-märka ditt djur får du ca 50% rabatt på dessa åtgärder. Vi syr alltid med suturmaterial som resorberas av kroppen. Du behöver alltså inte komma tillbaks för suturtagning.

Den vanligaste komplikationen vid kastration är infektion av operationssåret. Det är därför av stor vikt att ni håller ert djur under uppsikt tills det såret slutat besvära. Vi tillhandahåller kragar och bodys i alla storlekar.

Ditt djur skall komma fastande till operationen.

Vaccination

Vi rekommenderar att du utöver grundvaccinationen låter vaccinera ditt djur årligen. Djur som reser utanför Sveriges gränser måste i de flesta fall vaccineras mot rabies för att få komma hem igen. Vaccin mot sjukdom förorsakat av Leptospira är lämpligt för de djur som reser till och uppehåller sig i södra Europa. Dräktiga tikar kan med fördel vaccineras mot herpesinfektion (två tillfällen).

Hund

De sjukdomar som hunden bör vaccineras mot är Parvo (hundpest), Valpsjuka, HCC (smittsam leverinflammation) och Parainfluensa (kennelhosta).
Valpar får i regel sin första vaccination hos uppfödaren och ska sen vaccineras igen vid ca 12 veckors ålder. Därefter bör din hund vaccineras vid ett års ålder och sedan med ett års mellanrum.

Katt

Observera att dräktiga honor inte skall vaccineras!
Din katt bör vaccineras mot de mycket smittsamma virussjukdomarna kattpest (Panleukopenivirus) och kattsnuva (Calici- och Rhinotracheitvirus). Även innekatter bör vaccineras eftersom virus är stabilt i miljön och kan komma in med skor, ytterkläder etc.
Kattungen bör vaccineras vid 8-10 veckors ålder och därefter 3 -4 veckor senare. Nästa vaccinationstillfälle är ett år senare och därefter årligen.

Kanin och Iller

Kaniner vaccineras mot kaninpest (Myxomatos) och hepatit (RVHD). Vaccinationen ges en gång per år och kan ges från fem veckors ålder. Kaninungar efter vaccinerade kaninhonor kan vänta tills tolv veckors ålder. Iller bör vaccineras mot pest. Vi har normalt inte kanin- eller illervaccin i lager.

Sista stunden

Vi vet att det är tungt att säga farväl till sin vän. Det är vår högsta strävan att göra den sista stunden till ett lugnt och minnesvärt avsked.
Om ni önskar tar vi hand om kroppen efteråt. Vi samarbetar med Djurum. Det är möjligt att låta ditt djur kremeras enskilt och få askan tillbaks i en glasskulptur eller urna med gravyr. I annat fall kommer askan att spridas på en vacker plats med minneslund i anslutning till smådjurskremeringen.

Vid besök på kliniken finns möjlighet att komma och gå utan att passera genom väntrummet.
Vi vill att du som kommer är registrerad ägare eller i annat fall har med en fullmakt ifrån registrerad ägare vid besöket, var även beredd på att kunna visa legitimation för dig själv eller fullmaktsgivaren.